Symptom

Symptomen kan vara flera olika. Ibland finns dom alla samtidigt, ibland bara något i taget. Det handlar om:

· Konstant smärta och kramper—det gör verkligen ont

· Trängningar—ofta täta. Fast man vet att blåsan inte är full –inte kan vara full—så måste man gå på toaletten

· Molvärk

· Knivskarp smärta när man kissar – eller när man kissat klart

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Textruta: Konstant smärta och kramper:

Det känns som om man har ett eldklot i underlivet—hela tiden. Och värktabletter hjälper inte. När denna smärta sätter in är det riktigt svårt att gå—varje steg känns som att få en vass kniv rätt in i underlivet. Mitt knep för att klara av denna smärta är att aktivt försöka slappna av i underlivet—om man spänner sig förstärker man bara smärtan.
Textruta: Trängningar:

Behöver det beskrivas?? Vi vet alla hur det är att vara kissnödig. Problemet vid uretrit är att dessa trängningar kan komma tätt—i värsta fall med 15 minuters mellanrum, i bästa fall med en timmes mellanrum—och de går inte att negligera. Man bara MÅSTE få tömma blåsan. NU! Om man vid dessa ’anfall’ tvingas att hålla sig slutar det med att hela systemet krampar. Dessa täta trängningar kan komma när som helst på dygnet. Under många år var jag tvungen gå upp en gång/timme hela natten, varje natt. Man blir ganska matt efter en tid.
Det trista med täta trängningar är att ens tillvaro blir väldigt begränsad—man vågar inte ge sig ut på äventyr utan att vara säker på att det finns toaletter i närheten.
Textruta: Molvärk:

Svagare än smärtan—men mer eller mindre hela tiden närvarande.
Textruta: Knivskarp smärta när man kissar:

Även om man är inne i en bra period med låg smärta eller bara lite molvärk kan det skära till som knivar just när man kissar — eller just när man kissat klart. Sedan kan det släppa igen.

Under mina år med uretrit har jag haft samtliga dessa symptom. Ofta kommer dom i ’skov’, dvs dåliga perioder med ett eller flera av symptomen kan följas av bättre perioder osv. Jag vet faktiskt inte vad som triggar igång smärtperioderna eller vad som får dom att klinga av. Jag har inte hittat något mönster.

Har ni sett filmen ’Den Gröna Milen’? Tom Hanks rollfigur har problem med urinvägarna och man riktigt ser hur ont han har. Så är det att ha uretrit! Jag har ofta önskat att det skulle komma en stor man och ta bort mina smärtor—så som det gör

i filmen…….