Det går — men ibland är det riktigt jobbigt!!

Uretrit är en sjukdom som gör din tillvaro väldigt begränsad. Vad än du vill ta dig för så är din första fråga: var finns det toaletter? Ibland känns det som att man har hamnat i en cirkel där allt kretsar kring toaletter. Jag undrar emellanåt hur mycket bara denna fokusering bidrar till begränsningen. Framkallar jag problemen själv? Jag vill inte tro att det är så – men tankarna kommer ibland.

 

Här kommer några av mina små tips, vad man ska tänka på, vara medveten om, för att få ett drägligt liv mitt i detta uretrit-elände:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Att leva med Uretrit

Kronisk Uretrit

En dold kvinnosjukdom

Textruta: Håll dig varm om underlivet!!

Jag har provat flera varianter av mamelucker, både silkesunderkläder (som sägs ska vara varma) och sportunderkläder (för vinterbruk) men det som jag tycker är överlägset bäst är den sort som man köper i Hälsokostbutiker. Dom är lite, lite tjockare än de andra men absolut varmast. Finns både korta och långa. 
Så fort jag ska ut på en promenad när det är kallare än +5 C så åker dom på. Man fryser garanterat inte.
En del t o m sover i sina mamelucker.

Värmedyna eller vetekudde är också bra att ta till under dåliga dagar. Sitt på, ligg på, sov på, lägg på underlivet….. Lindrar verkligen.

Akta dig för att sitta på sådant som är kallt. Ha alltid en värmedyna i bilen. Tygklädda stolar är mycket skönare än dom moderna Myran, Sjuan och dess kopior.
Textruta: Drick inte för lite!!

Jättesvårt—jag vet—eftersom under dåliga dagar måste man springa på toaletten varje halvtimme—utan att dricka mycket. Men jag har förstått att blåsan mår bra och den värsta inflammationen försvinner lättare om blåsan hålls fylld. 
Jag är riktigt dålig på detta men jag brukar passa på att dricka extra mycket när jag har en halvdag då jag inte behöver gå ut, utan kan hålla mig inne och i närheten av en toalett.

Undvik också att dricka sådant som är urindrivande. Vad gäller kaffe/te och vin så finns olika synpunkter. Jag tror det är väldigt individuellt—man får prova sig fram. En del som skrivit till mig undviker helt dessa drycker medan andra—t ex jag själv—inte märker någon skillnad.
Textruta: Alltid ytterplatser på bio, teater, konserter eller liknande. 

Lite trist ibland, men bara vetskapen att man sitter inklämd i mitten gör att man spänner sig och fokuserar mer på att man kanske måste gå på toaletten än på vad som sker på scenen.
Positiv bieffekt: man kommer fort ut ur salongen vid paus och när föreställningen är slut…...
Textruta: Arbetsmöten, presentationer, seminarier, etc.

I princip gäller samma sak som för bio o likn. Man måste försöka placera sig så nära utgången som möjligt, så att man kan smita iväg utan att störa. Att ha ett jobb där man inte kan lämna för ett toalettbesök när som helst—det går bara inte. 
Textruta: Resor

Det finns toaletter på flygplatser, flygplan, bensinstationer, tåg, järnvägsstationer. Det finns Pipinetter man kan använda (fast man ska kunna gå undan lite). Tunnelbana är värre. Långfärdsbussar brukar också fungera bra, men inte vanliga bussar.
Det jag inte har vågat mig på är att ge mig ut på vandringar, besöka platser där jag inte är säker på att det finns tillgång till toaletter, eller platser som kräver transport av något mer udda slag. Dagsformen styr till viss del också för problemet är ju att när behovet kommer, så kan det komma väldigt akut—och går inte att förtränga. Det går inte att knipa i några timmar.

Ett litet knep jag har—som fungerar bra förutom riktigt dåliga dagar—är att helt enkelt hålla mig sysselsatt med sådant som jag tycker är roligt. Det är en form av mental träning—att försöka få bort fokus från den jobbiga uretriten. Då kan man nästan glömma bort den en stund.

Textruta: Bad

Generellt kan sägas att man ska akta sig för kalla bad. En del undviker bad helt och hållet.
Jag tror det också beror på dagsformen.
Så här lever jag:
Utomhusbad: korta när det är varmt och jag har en bra dag. Är jag dålig badar jag inte. Sätter alltid på en torr baddräkt/bikini direkt efter badet (eller kläder…)
Badkar: samma här—inga badkarsbad när jag har en dålig dag, dvs med sveda / trängningar. Om det bara handlar om smärta –då kan ett varmt bad vara skönt. Och när jag mår bra kryper jag gärna ner i ett varmt badkar—och jag har inte blivit sämre av det.
Jag tror det lite handlar om hur känslig man är för bakterier & infektioner. Min uretrit är rent inflammatorisk. Kanske gör det att jag klarar badkarsbaden utan problem. Under alla mina år med uretrit har jag inte haft en enda UVI.
Textruta: Det finns inte EN sanning…..

Det som gäller för en gäller inte för en annan. Det blir väldigt tydligt ibland. Några exempel:

Socker: en del anser att socker hör till det som ska undvikas, samtidigt som en 	 	kvinna berättar att hon blir dålig när hon SLUTAR äta socker
Toabesök: en rekommendation jag fått är att ’kissa så fort man känner sig det 	minsta nödig, framförallt om man har anlag för infektion. Samtidigt som en 	annan av sin gynekolog fått rekommendationen att ’hålla emot’ så länge det 	går därför att många kissningar ’sliter’ på urinröret. 
Antibiotika: en del blir hjälpta med exempelvis Furadantin eller Trimetoprim medan 	det inte har någon effekt på andra
Kaffe & te: har ingen påverkan på min uretrit (jag har testat) medan andra blir dåliga 	av det. En kvinna berättar att hon dricker varm svartvinbärssaft istället, och i 	övrigt bara vatten och mjölk.


Det här gör det ju inte precis lättare för oss…...